BIOGRAFIJA

ViLa FiLoZoFina - Julianna Boroš je muzičkoj javnosti poznata kao vokalni izvođač prepoznatljive boje glasa, koji podjednako uspešno izvodi različite pravce: džez, pop-rok, rege, RnB. Rođena je u Novom Sadu, gde je završila nižu i srednju muzičku školu, a studirala je Srpski jezik i lingvistiku. U svet muzike uveo ju je otac, Ferenc Boroš, koji je bio vrstan džez trubač i pasionirani kolekcionar instrumenata.

Prvo scensko muzičko iskustvo, kao vokalni solista, stekla je 1990. godine u sastavu "Last station". Pored toga 1994. godine je radi izvođenja svojih pesama oformila i autorski bend “Akt” sa Jasminom Minom Mitrušić Đerić (ex “Luna”; “La Strada”), koja je bila producent i aranžer. Uz to, džez sastavu "All stars", koji su vodili dirigent i aranžer Big Benda RTV NS Josip Pepi Lorbek i saksofonista Kiki Kovač, se priključila 1995. godine.

Nakon višegodišnjeg iskustva u različitim muzičkim sastavima, početkom 2000. godine je započela potpuno nov stvaralački period pokrenuvši sopstveni muzički pravac "bajkovitu istinu". To ju je stilski preoblikovalo i usmerilo ka novom načinu interpretacije. Dok je radila na albumu "Bajkovita Istina", dobila je poziv iz Budimpešte za Internacionalno takmičenje džez pevača. Na tom takmičenju 2001. godine je osvojila Prvu nagradu za autentičnu interpretaciju džez muzike, u selekciji svetski popularnog džez pevača Al Džeroa (Al Jarreau) i renomiranih mađarskih džez umetnika. Posle nastupa sa Al Džeroom na njegovom Gala koncertu u Budimpešti, usledili su pozivi za brojne koncerte i nastupe na festivalima u Mađarskoj, gde promoviše džez album pod nazivom "My Foolish Heart", koji je objavila 2001. godine, za Bela Bartok Radio iz Budimpešte.

Paralelno 2003. godine završila je demo album “Bajkovita Istina”, i imala dogovor sa izdavačkom kućom PGP RTS da ga objavi. Takođe, nastavila je da izvodi džez standarde, ali pod imenom “Imanuila” . Tokom 2004. godine. pre nego što je pozvana, zbog izuzetnog talenta kao počasni gost, na Džez radionicu u Dargtington (UK), snimljen je album "Lucky 7", mada ni on nije zvanično objavljen. Po povratku u Srbiju nastupala je sa različitim sastavima širom zemlje i u inostranstvu, a kasnije od 2007. godine i pod novim nazivom “Gorska Vila Imanuila”, interpretirajući džez, pop-rok, soul i RnB muziku.

Godine 2009. je okupila “Julia Boroš & High Time Band” za koji je pisala muziku i tekstove. Konačan oblik autorske pesme su dobile tokom 2010. i 2011. godine.

Na Jelen DemoFestu u Banja Luci 2012. godine osvojila je Specijalnu nagradu žirija, interpretirajući prvi put široj javnosti, pod imenom "ViLa FiLoZoFina", autorsku muziku sa istoimenog albuma "Vila Filozofina". Album "Vila Filozofina", kao autorsko izdanje, završen je u junu, a na prodajnim mestima širom Srbije je od avgusta 2013. godine. Autor tekstova i muzike je Julianna Boroš, a koautor muzike u tri pesme, aranžer i producent je Aleksandar Sedlar.

Video za prvi singl "Samospoznaja" je izašao u oktobru 2012. godine, najavljujući specifičan, svež zvuk i izuzetno interesantne teme. Drugi singl "Tim", snimljen u saradnji sa Skaj Viklerom, je sedam nedelja bio na top listi Diskomera Radija Studio B, a u periodu od 07. - 15. jula 2013. godine nalazio se na prvom mestu.

Promocija albuma “Vila Filozofina” propraćena brojnim medijima i podržana od strane javnih ličnosti, priznatih umetnika, poznatih muzičkih stvaralaca i prijatelja, održana je 2. oktobra 2013. u Beogradu (Mikser House).

Koautor teksta u pesmi “Tim”, Đorđe Miljenović – Skaj Vikler, režirao je i spot za istoimenu pesmu, koja se trenutno nalazi na top listama emisija GRUVANJE, JELEN TOP 10, kao i na MTV TOP LISTI 20 - DOMAĆICA. Premijerno koncertno promotivno izvođenje albuma “Vila Filozofina” zakazano je za 7. decembar, 2013. godine, u njenom rodnom gradu Novom Sadu. Tim nastupom započinje niz predstavljanja širem auditorijumu Srbije, putem žive interpretacije svih pesama sa albuma. U želji da razmeni svoju inspirativnu energiju sa publikom koja još nije imala prilike da je čuje uživo, a i sa onima koji odavno dobro znaju šta mogu da očekuju i kako ViLa FiLoZoFina zvuči, zakazuju se budući koncerti u gradovima i nastupi na rok festivalima u Srbiji i regionu.

Na BARF takmičenju 26. decembra 2013. ViLi fiLoZoFini i njenom bendu dodeljena je Specijalna nagrada od Grupe ARTE pokrovitelja Beogradskog Autorskog Rok Festivala.

Muzičke grupeNagradeProjektiSamostalni albumi